Roué Verveer
schrijver, cabaretier, TV-persoonlijkheid

“Gezond opvoeden”

Ouders zijn tegenwoordig bang om de baas te zijn. Voor een kind is het dan heel simpel: ‘Als jij de baas niet wil zijn, ben ik het wel.’ Communicatie tussen ouder en kind moet daarom glashelder zijn

Opvoeden is niets anders dan het programmeren van je kind. Mijn jongens, Randy en Julian zijn voorbeeldig. Niet omdat het onze kinderen zijn, maar omdat mijn vrouw en ik ze goed hebben geprogrammeerd. Programmeren is grenzen stellen; kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Een schuivende grens is voor een kind even erg als geen grens. Mijn grenzen gelden thuis voor iedereen, voor mijn zoons en hun vriendjes, zelfs voor hun vader en hun moeder.

Een duidelijke grens werkt echt.

Eten!

Ik vind eten heel belangrijk. Eten is een speciale, feestelijke soms zelfs romantische gebeurtenis. Voordat er kinderen zijn, leef je bijna om te eten. Als je een kind krijgt, kan dat totaal veranderen.

Een kind kan aan tafel gaan dreinen omdat het iets niet lekker vindt en ouders schieten dan in de stress. Voor je het weet eet je alleen nog maar pasta, appelmoes en McDonald’s en zijn de maaltijden de vervelendste momenten van de dag. Dan eet je alleen nog maar om te overleven. Als dat gebeurt weet je: het is de hoogste tijd om regels op te stellen!

Mag een kind bepalen wat er gegeten wordt? Nee! Mijn moeder maakte korte metten met zeuren over eten. Als ik vroeger thuiskwam en vroeg: ‘Ma, wat eten we vandaag?’ Dan antwoordde ze altijd: ‘POEP!’

Dat is een briljante strategie. Als je poep verwacht vind je elke groente lekker. Mijn moeder schepte gewoon op wat ze vond dat ik moest eten. Zelf ben ik niet zo streng, ik ga de strijd niet aan met mijn kind. Mijn moeder was van ‘alles moet op’, niet van ‘nog twee hapjes, Roué, alsjeblieft?’ Ze bleef met mij aan tafel zitten tot ik de laatste hap had opgegeten. Ook al duurde dat lang! Al die tijd hoorde ik mijn broer en zus vrolijk buiten spelen. Ik kwam er niet onderuit. Mijn broer wilde me wel ‘helpen’ om onder het eten van smerige groente uit te komen. In ruil voor een stuk vlees offerde hij zich op om stiekem een deel van mijn groenten te eten. Ik vind het gek dat mijn ouders dit nooit doorhadden. We kregen allebei evenveel opgeschept, maar mijn broer is veel steviger dan ik.

Alcohol en drugs

Mijn ouders waren op dit terrein streng. Dat zal ondertussen geen verrassing meer zijn. Ik mocht níét drinken. Toen ik zestien was dronk ik bier op verjaardagen. Niet met mijn vader natuurlijk, maar als er een familiefeestje was onder het huis, dan kon het. Stiekem. Dat liep soms uit de hand en dan kotste ik over de nieuwe schoenen van mijn neef.

Tegenwoordig drinken kinderen samen met hun ouders. Onbegrijpelijk. Er is geen enkele reden om je kind alcohol te laten drinken. Het is bewezen dat alcohol tot je achttiende je hersencellen aantast. Vergelijk de hersenscans van een vijftienjarige die wel alcohol drinkt en een vijftienjarige de geen alcohol drinkt. Comazuipen is geen leuk verhaal.

Het ligt niet aan de jeugd van tegenwoordig, maar aan de ouders van tegenwoordig. Mijn ouders hebben het nooit over drugs gehad. Mijn advies aan mijn kinderen over drugs is simpel: niet doen. En dan laat ik ze een paar foto’s van junks zien.

Het grootste gevaar

Ik leg graag en vaak de schuld van de slechte opvoeding bij familieleden en de buitenwereld, maar het allergrootste gevaar voor de opvoeding van je kind ben je natuurlijk zelf. Je kunt als ouder geweldige theorieën afsteken tegen je kind over omgaan met geld; als jij een gat in je hand hebt ziet je kind dat en neemt het dat over. Je kunt je kind verbieden om te liegen, maar als je kind hoort hoe jij de wereld bij elkaar verzint, is dat heel aantrekkelijk om na te doen. Kun je als ouder voorkomen dat je kind in jouw valkuilen trapt? Uit verschillende onderzoeken is al bekend dat tieners van rokende ouders in veel gevallen zelf ook gaan roken. Het grootste gevaar ben jezelf. Als je geen slecht gedrag voordoet, zal het kind geen slecht gedrag vertonen.

PS. Overal in het bovenstaande stuk waar staat ‘Wij zijn de baas’ moet gelezen worden als, ‘Mijn vrouw is de baas’.

Bekijk alle tafelgasten